top of page

Mijn oudste zus

"Eerder schreef ik een gedicht. Ik zei dat rouw rauw is. En dat is ook zo.

Als een open wond die je liefde en aandacht geeft, maar toch elke keer weer opengaat. Soms is de wond rustig en soms doet de wond echt pijn. Maar de wond is voor andere niet zichtbaar. Het is een gat in je hart.

 

Ik was 19. In Dronten aan het studeren. Het was begin april. En ik was bij de paarden. Mijn moeder belde mij en ik had direct een onheilspellend gevoel. Dat ken je wel, toch? Dat je al bij de eerste woorden weet dat er iets mis is. Ik nam op: ‘Met Myrte’. Mijn moeder: ‘Hey Myrte, ben je alleen?’. Nee, ik ben niet alleen. Wat is er aan de hand?! Mijn oudste zus Sanne was overleden. De grond werd onder mij vandaan getrokken. Ik gaf een kreet. Stond vol ongeloof op. Keek om me heen, begon driftig te lopen en tegen dingen aan te schoppen. Hoe had dit kunnen gebeuren?!

 

Mijn zus heeft twee keer beenmergkanker gehad. Toen ze 12 en toen ze 16 was. Ik ben vier jaar jonger. En de eerste keer dat ze ziek was ben ik zelfs beenmergdonor voor haar geweest. Uiteindelijk is ze niet aan beenmergkanker overleden, maar onverwachts uit het leven gerukt. Waarschijnlijk heeft haar lichaam teveel moeten geven, maar de exacte reden weten we niet.

 

We hadden een bijzondere band. Een echte grote zus-kleine zus band. Ze zorgde voor mij. Keek naar mij om. Vroeg hoe het met mij ging. En als ik het nodig had, gaf ze mij – met haar lange armen - een warme knuffel. Ik keek ook naar haar om. Was altijd geïnteresseerd, maar zoals het rond die leeftijd gaat: ook met mezelf en mijn studie bezig. Maar Sanne was die zus die dan even een kaartje schreef. En degene die altijd een cadeautje regelde voor onze verjaardagen. Ze heeft mij vijf jaar geleden mijn grootste cadeau op mijn verjaardag gegeven: onze zoon Hero. Bedankt daarvoor lieve zus.

 

Ik weet dat jij en Louise samenzijn. En ik ben zo dankbaar dat jij je nu over haar ontfermd. Maar de open wond, mijn liefde en rouw voor jou, doet nog steeds pijn".

 

Liefs Myrte391 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page